”JUMALAA EI VOI RAKASTAA OHI IHMISEN.”

Mistä tiedämme, että kirkon meille välittämä viesti on vahva? Kirkko kyllä kertoo sen itse. Tärkeintä on, että viestintuoja on oikea.

Kirkolta on toivottu vahvoja viestejä julkiseen keskusteluun ja tänään sellainen saatiin, kun kuherruskuukauttaan median ja Kirkon viestinnän kanssa viettävä Turun arkkihiippakunnan tuore piispa Mari Leppänen vieraili Ylen Aamussa 10. maaliskuuta.

”Jumalaa ei voi rakastaa ohi ihmisen.”

Mistä tiedän, että se oli vahva viesti? Koska kirkko itse kertoi Twitterissä, että viesti oli tämä ja tämä viesti oli vahva.

”Kun olemme rakastaneet Jumalaa ohi ihmisen, olemme kirkossa onnistuneet kertomaan Jumalasta, jonka edessä kaikki ihmiset ovat tasavertaisia ja yhtä arvokkaita. Samalla olemme kieltäneet mustaihoisilta pääsyn kirkkoon, naisilta ja homoilta pääsyn papeiksi tai demonisoineet ja tappaneet sisällissodassa punaisia veljiämme. Me olemme onnistuneet kirkossa välittämään evankeliumia Jumalasta, joka rakastaa erityisesti kaikkein pienimpiä, heikkoja ja avuttomia. Samaan aikaan olemme onnistuneet käyttämään seksuaalisesti hyväksi näitä pieniä, heikkoja ja avuttomia.”

Kirkko on aivan oikeassa. Tämä tosiaan on rohkeaa puhetta, vahva viesti. Jumalaa ei voi – tai ei ainakaan pidä – rakastaa ohi ihmisen. Jumalan rakastaminen ohi ihmisen johtaa pyhitettyyn väkivaltaan, Raamatulla perusteltuun syrjintään ja Jumalan oikeuttamaan sortoon.

Lainaus yllä ei itse asiassa ole aamutelkkarista vaan pastori Kai Sadinmaan kirjasta 10 käskyä kirkolle, vuodelta 2014. Sadinmaan viesti on viime aikoina ollut niin vahva, että Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli erotti Sadinmaan pappisvirasta.

Leppänen puolestaan on nyt ainakin vähän aikaa Kirkon viestinnän suosikkipiispa. Kaikki, mitä hän suustaan päästää, on vahva viesti. Niin oli tämäkin:

”Jumalaa ei voi rakastaa ohi ihmisen. Kun asioissa halutaan olla oikeassa tai tehdä asioita oikein ja seurata Jeesuksen esimerkkiä, niin lopulta Jumalaa ei voi rakastaa ohi ihmisen.”

Mahtoikohan Kirkon viestintä tunnistaa, kenen ajatuksiin piispa Leppänen viittasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *