EROAKIRKOSTA.FI -PALVELUUN KIRJATUT EROSYYT TUTKIJOIDEN KÄYTTÖÖN

Kirkon on 2000-luvulla jättänyt pian miljoona ihmistä. Lähtiessään moni kertoo syyn. Kirkkoa tämä tieto ei ole kiinnostanut, mutta nyt valtava aineisto erosyistä on tutkijoiden käytössä.

2000-luvulla on Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta eronnut yli 900 000 ihmistä, osa useammin kuin kerran. Kirkon olisi pitänyt kohdata heidät ja toivottaa jokaiselle siunausta matkaan. Samalla jokaiselta olisi voinut kysyä: ”Miksi?”

Kirkosta erotessaan yli sata tuhatta ihmistä on kertonut Vakaumusten tasa-arvo VATA ry.:n ja Vapaa-ajattelijain liiton eroakirkosta.fi -sivustolle, miksi kirkosta erosivat.

Kirkko ei tätä tietoa ole saanut, koska kirkko ei ole halunnut kuunnella lähtijöitä eikä toteuttaa vastaavaa palvelua. Kirkko olisi oppinut paljon itsestään kuuntelemalla lähtijöitä. Kirkkohallitus oli ylimielinen mokasi.

Nyt palveluun kerätyt erosyyt ovat saatavissa tutkimuskäyttöön. Aineisto FSD3503 Eroamisilmoitukset Suomen evankelis-luterilaisesta ja ortodoksisesta kirkosta: eroamissyyt 2020 sisältää tuhannen erosyyn otoksen vuodelta 2020.

Palvelun ylläpitäjät ovat luvanneet antaa tutkijoiden käyttöön aineistoa laajemmallakin rajauksella. Koko 150 000 palautteen aineisto olisi anonymisoitavissa ja saatavilla tutkimuskäyttöön.

Aineisto on aarreaitta niille, jotka haluavat ymmärtää, miksi kirkosta on lähdetty. Sen pitäisi kiinnostaa myös kirkkoa.

Kirkon suhde eroakirkosta.fi -palveluun on alusta saakka ollut avoimen vihamielinen. Kirkko ei milloinkaan ole suostunut myöntämään palvelua tarpeelliseksi. Kirkossa on päinvastoin yritetty pitää kirkosta eroaminen mahdollisimman vaikeana. Se on ollut suuri taktinen virhe.

Kun liitykirkkoon.fi -palvelua kehitettiin, Kirkkohallituksen johto edelleen jääräpäisesti kieltäytyi hyväksymästä kirkon nettisivuille palvelua, jota käyttäen kirkosta löytäisi ulos.

Eroakirkosta.fi -palvelu perustettiin vuonna 2003. Kirkko menetti otteen kirkon jäsenmäärää koskevaan julkiseen keskusteluun nopeasti sen jälkeen. Sivusto on tiedottanut eroista reaaliajassa ja ilmoittanut koko vuoden eromäärät aina heti tammikuun alussa.

Kirkon omat jäsentilastot valmistuvat kirkollisella vauhdilla vasta tammikuun loppupuolella. Koska media pyrkii julkaisemaan uutisen mieluummin uutena kuin vanhana, on kirkosta eroamisesta kerrottu vapaa-ajattelijoiden tietojen perusteella ja heidän tarjoamaansa näkökulmaa käyttäen.

Kun kirkko ei ole suostunut palvelemaan kirkosta eroavia, ovat vapaa-ajattelijat käytännössä ilmaiseksi saaneet ilmaherruuden kirkon jäsenmäärää koskevassa keskustelussa. Samalla yhdeksi kirkosta eroamisen näkyvimmistä asiantuntijoista Suomessa nousi palvelun ylläpitäjä Jori Mäntysalo.

Erityisen näkyvässä roolissa eroakirkosta.fi -sivuston tilastotiedot ovat olleet eropiikkien aikaan. Palvelusta ovat toimittajat helposti voineet käydä katsomassa, montako ihmistä kulloinkin erosi Päivi Räsäsen, Kai Sadinmaan tai Teemu Laajasalon päädyttyä uutisiin.

Vapaa-ajattelijoiden tietoja ovat jatkuvasti käyttäneet myös kirkon asiantuntijat ja kirkon viestintä. On ollut pakko turvautua ateistien apuun, sillä kirkolla mitään vastaavaa tietoa ei ole ollut.

Kirkon tiedotuskeskuksessa minun työhöni kuului muun ohella kirkkoa koskevan julkisen keskustelun seuraamista ja sen vaikutusten arviointia. Usein pyysin palvelun ylläpitäjiä selvittämään, mitä ihmiset tällä kertaa ovat erotessaan kertoneet. Mistään muualta tätä tietoa ei olisi voinut saada.

Vapaa-ajattelijoiden keräämiä erosyitäkin on siis hyödynnetty myös Kirkkohallituksessa, ilmeisesti kuitenkin ainoastaan minun toimestani.

Kuvaavaa on, että minunkin oli pakko tehdä se salaa, kuin varas yöllä.

Niin syvä on kirkossa vapaa-ajattelijoita kohtaan tunnettu epäluulo ja kauna, että minua oli erikseen kielletty tekemästä yhteistyötä noiden jumalattomien kanssa. Olisi kuulemma ollut noloa, jos joku saanut kuulla Kirkkohallituksen hyödyntävän vapaa-ajattelijoiden tietoja.

Sanotaan noista jumalankieltäjistä sitten mitä tahansa, avuliasta väkeä vapaa-ajattelijat ainakin ovat. Aina valmiita auttamaan kirkkoa. Joka ikinen kerta sain heiltä kaipaamani tiedot nopeasti ja täsmällisesti. Joskus harmitti, kun en voinut julkisesti kiittää avusta. Ehkä kiitoksen aika onkin nyt.

Kiitos avusta, vapaa-ajattelijat! Tiedoistanne oli usein hyötyä.

Kiitos myös siitä, että olette palvelun kautta kuunnelleet heitä, joita kirkko ei halunnut kuunnella. Teette, jos sallitte kielikuvan, Kristuksen työtä tekin.

2 Replies to “EROAKIRKOSTA.FI -PALVELUUN KIRJATUT EROSYYT TUTKIJOIDEN KÄYTTÖÖN”

 1. Voi ristus mikä paljastus!

  Olkaa hyvä vaan, julkista tietoahan saa käyttää vapaasti.

  Muutos etenee omalla vauhdillaan ja kirkko jää koko ajan jälkeen tästä junasta.

  Toivottavasti kirkkohallitus kuuntelee tarkkaan myös UUT:n jäseniä, sillä he ovat niitä eniten haavoittuneita uskontojen armohelvettikoneistossa.

  Vaikka UUT:n jäsenissä ei taida juuri olla ns. normiluterilaisia, niin samaa pyhäksi nimettyä kirjaa hekin ovat lukeneet ja sen tekstien takia kärsineet.

  Niin kauan kuin Raamatun jumalan annetaan jatkaa ja julkaista vihapuheitaan ja kiihottaa kansanryhmiä vastaan sekä julkaista oma suunnitelmansa ihmiskunnan tuhoamiseksi, jatkuu myös ajattelevien ihmisten eroaminen kirkosta.

  Kaikella on aikansa, myös diktaattorijumalilla.

 2. Kun törmää ihmettelyyn miksi ihmiset eroavat kirkosta, ei juuri kukaan huomioi sitä kohtuullisen oleellista seikkaa, että todella harva kirkon jäsen on liittynyt kirkkoon. Itse asiassa vain 3-4% on liittynyt, 96-97% liitetty. Tämä huomioon ottaen, on lähinnä yllättävää, ettei useampi ole jo eronnut. Tosin aika suuri joukko seisoo jo toinen jalka kirkon ulkopuolella, mutta eivät saa itsensä eri syistä erotettua. Kynnys erota madaltuu kuitenkin koko ajan yhteiskunnan maallistumisen myötä. Yhä harvemmalle usko muodostaa esteen erota ja sosiaalinen paine pysyä jäsenenä laskee myös koko ajan.

  Mutta mitä kirkko ’ihan aikuisen oikeasti’ voi tehdä noilla tiedoilla? Kuvitellaanko, että joillakin ’tempuilla ja toimenpiteillä’ voitaisiin, enemmän kuin marginaalisesti hidastaa eroamisia?

  Onhan jo varsin selvää, että Suomessa tullaan eroamisten suhteen jälkijunassa moneen verrokkimaahan verrattuna. Niissä on aivan varmasti yritetty löytää keinoja eroamisten patoamiseksi, mutta mitään toimivaa ei olla löydetty.

  Mitä Suomessa voidaan kirkon kannalta tehdä paremmin? Tarkoitan siis jotain konkreettista. Toimikuntia, julkilausumia joo, mutta…

  Mielenkiintoista on pohtia sitä, että mitä tapahtuisi, jos kirkko nostaisi profiiliaan? Veikkaan, että moni ryhtyisi pohtimaan jäsenyyttään entistä aktiivisemmin, ja lopputulos lienee selvä. En yllättyisi jos kirkon ylimmälle johdolle tuo olisi aika selvää ja johtanut siihen, että ollaan niin kuin ei oltaiskaan. Mutta: tuon myöntäminen saattaa olla aika raskasta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *