KIRKON JA KAUPUNGIN PAINOSTAJAT EIVÄT OLLEET ENSIMMÄISTÄ KERTAA PAPPIA KYYDISSÄ

Kolumni pääkaupunkiseudun seurakuntien lehdessä Kirkossa ja kaupungissa tuomitsi maatalouden tehotuotannon. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK uhkasi oikeusjutulla ja Keskustan puheenjohtaja kehui kirjoitukseen etäisyyttä ottaneen arkkipiispan. Lopulta kolumni poistettiin lehden nettisivuilta.

Kirjoituksen otsikko on varastettu Yleisradion Ville Seurilta, joka Twitterissä pohti, mahtoiko Kirkkoa ja kaupunkia painostanut MTK ”olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä”.

Vastataanpa siis Seurin kysymykseen. Ei ollut. Ei todellakaan ollut. Myös Kirkon ja kaupungin edellisen päätoimittajan Seppo Simolan ensimmäinen merkittävä yhteenotto tapahtui MTK:n ja keskustaväen kanssa.

Elettiin vuotta 1994. Siihen aikaan kirkollisilla lehdillä oli useinkin poliittisia näkemyksiä ja rohkeutta kertoa ne.

Euroopan itälaidalla piskuinen Suomen kansa oli juuri kuullut kommunismin romahtaneen. Punainen vaara oli väistynyt ja köyhä lama-Suomen kansa katkoi YYA-kahleitansa. Jalon kansan parhaat voimat olivat päättäneet viedä Suomen Eurooppaan.

Kansanäänestys Suomen liittymisestä Euroopan Unionin jäseneksi järjestettiin lokakuussa 1994. Sitä ennen kiivailtiin lehdissäkin jäsenyyden puolesta ja sitä vastaan. Tätä keskustelua käytiin myös kirkossa ja samalla kirkollisetkin lehdet tulivat astuneeksi useiden poliitikkojen varpaille.

Huhtikuussa 1994 pääministeri Esko Ahon (kesk.) mitta täyttyi. Hän kirjoitti Keskisuomalaiseen tulikivenkatkuisen mielipiteensä kirkollisista lehdistä. Kotimaa oli loukkaava, Helsingin seurakuntien Kirkko ja kaupunki suorastaan järkyttävä.

Loukkaavaa oli se, että Kotimaa nimitti Ahon hallitusta Suomen epäkristillisimmäksi hallitukseksi. Päätoimittaja Tapani Ruokanen kutsuttiin tämän takia puhutteluun pääministerin kansliaan.

Järkyttävää puolestaan oli Kirkon ja kaupungin pääkirjoitus, jonka mukaan ei olisi Suomelle suureksikaan haitaksi, jos ”tuppukylien verkosto hieman harvenee”. Myös päätoimittaja Seppo Simola pääsi pääministerin puhutteluun, jota häveliäästi kutsuttiin keskusteluksi.

Masentavinta Suomea taas ovat tuppukylät, joissa raitin toisella puolella on kirkkomaa ja toisella kaksi toisiinsa nojaavaa kaupanpahaista. Niiden yllä leijuu aneemisuuden ja ankeuden henki. Liekö niin vaarallista, jos tuppukylien verkosto hieman harvenee?

Seppo Simola Kirkon ja kaupungin pääkirjoituksessa huhtikuussa 1994

Tällaista puhetta ei kirkosta ja kirkon lehdiltä osattu odottaa. MTK:n postia tuli päätoimittajalle ovista, ikkunoista ja puhelimen välityksellä.

Järkyttynyt pääministeri vaati ”kunnollista jälkikeskustelua” kolumnista, jota ”ei voi ohittaa olankohautuksella”. Kaiken kukkuraksi Keskustan varapuheenjohtaja Olli Rehn uhkasi protestiksi erota kirkosta.

Tilanne rauhoittui anteeksipyynnöillä. Arkkipiispa John Vikström ja Helsingin piispa Eero Huovinen vakuuttivat Rehnille, ettei kyse ole kirkon kannasta eikä kirkolla edes ole kantaa Euroopan Unionin jäsenyyteen. Tuppukylienkin osalta kirkon kanta taisi olla varovaisen myönteinen jo vuonna 1994.

Piispojen tyynnyttely vakuutti Rehnin eikä kenenkään tarvinnut erota kirkosta. Vuonna 1994 eli lähes kymmenen vuotta ennen eroakirkosta.fi -palvelun perustamista se olisi ollutkin varsin työlästä.

Päätoimittaja Simola ei perääntynyt eikä pyytänyt anteeksi. Sikäli kuin häntä pintapuolisesti tunnen, tuskin pyytäisi vieläkään.

Muokattu 28.1.2021: Alunperin kirjoituksessa kerrottiin vain Kotimaan päätoimittajan joutuneen pääministerin puhutteluun. Todellisuudessa molempien kirkollisten lehtien päätoimittajat, Kotimaan Tapani Ruokanen sekä Kirkon ja kaupungin Seppo Simola, kävivät yhdessä kuuntelemassa, mitä pääministerillä oli sydämellään.

One Reply to “KIRKON JA KAUPUNGIN PAINOSTAJAT EIVÄT OLLEET ENSIMMÄISTÄ KERTAA PAPPIA KYYDISSÄ”

  1. Sen verran oikaisen, että kyllä minutkin sinne Ahon työhuoneeseen kutsuttiin ja me yhdessä Tapanin kanssa siellä kuunneltiin, mitä pääministerille oli sydämellään. Mutta ei sitä puhutteluksi kutsuttu, vaan keskusteluksi.

    Seppo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *