PIISPANVAALIN NÄKÖINEN KIRKKO

Arkkihiippakunta eli Suomen Turku ympäristöineen, Satakunnalla vahvistettuna, on valitsemassa piispaa. Turussa ei kuitenkaan valita Turun piispaa vaan arkkihiippakunnan piispa, sillä Turun piispa on arkkipiispa ja arkkihiippakunnan piispa puolestaan ei.

Piispanvaalit kuvaavat kirkkoa paremmin kuin piispakuntaa. Ne eivät useinkaan ennusta tulevaa, sillä piispa ei myöhemmin aina muistuta vaalit voittanutta ehdokasta kuin etäisesti. Kansankirkko ylipäänsä on hyvin harvoin johtajiensa näköinen. Piispanvaalien näköinen se on silti aina.

Vaalit tarjoavat joka kerta harvinaislaatuisen mahdollisuuden kuulla, mitä kirkon johdossa ajatellaan. Nyt keskustellaan kirkon linjasta – ja linjaerot näkyvät, sikäli kuin niitä on. Piispanvaalien jälkeen puheet tyypillisesti vaimenevat ja linjaerot musertuvat piispojen kollegiaalisen kunnioituksen raskaan painon ale.

Tänään me voimme kuitenkin kuulla, mistä lähtökohdista kirkon johtoon noustaan. Piispanvaalin ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon pääsivät Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen ja arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Mari Leppänen.

Tämä piispanvaalipaneeli on toteutettu korona-ajan hengessä virtuaalisesti. Kumpikin ehdokas kuvasi itsensä haastattelijan ohjaamana ja näistä videoista toimittaja leikkasi keskustelun – niin rehellisesti, kuin osasi. Jos ehdokkaat hetkittäin näyttivätkin kommentoivan toisiaan, se on silmänlumetta, videon taikaa.

Kysymykset ehdokkailla ovat yhteiset, kuten kirkkokin, mutta kumpikaan ei toistaan nähnyt, ei kuullut. Jonkinlainen metafora se on ehkä tämäkin.

Tämä piispanvaalikeskustelu tuskin on koko totuus ja ainahan toimittajan tasapuolisuudenkin voi kyseenalaistaa. Tältä ehdokkaat toimittajan silmin näyttivät. Tältä näyttää myös kirkko tänään.

Tällainen on piispanvaalin näköinen kirkko.

One Reply to “PIISPANVAALIN NÄKÖINEN KIRKKO”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *